ZRÓB SOBIE SAM ORMIAŃSKĄ CHOINKĘ

6 GRUDNIA 2009, godz. 11-13.00

MUZEUM ETNOGRAFICZNE

WARSZAWA, UL. KREDYTOWA 1

zapraszamy dzieci (oraz rodziców) na mikołajkowe spotkanie Fundacji Ormiańskiej KZKO

ZRÓB SOBIE SAM ORMIAŃSKĄ CHOINKĘ

WARSZTATY PLASTYCZNE

Z ROBERTEM MAKŁOWICZEM

WARSZTATY PLASTYCZNE:

ARMINE BAGHDASARYAN oraz HERMINE ARUT

Ormianie w Armenii niemalże nie obchodzą Świąt Bożego Narodzenia. Bez względu bowiem na obrządek religijny, który wyznają, ich wiara jest bliższa korzeni chrześcijaństwa. Dlatego świętują Nowy Rok oraz dzień 6 stycznia – a w grudniu jedynie ubierają choinkę i wnoszą ją do domu...  I jeszcze jedna wiadomość: taka, że ormiańskie dzieci, jeżeli w ogóle dostają prezenty, to dopiero w naszego Sylwestra – albo po noworocznej uczcie.
Inaczej się natomiast przedstawia sytuacja w diasporze: tam Ormianie, nie rezygnując z własnych świątecznych patentów, przejmują także tradycje narodu, z  którym mieszkają. Jest to prosty i miły sposób na zwiększenie liczby świątecznych dni i okazji do radości.
Dlatego Armine Baghdasaryan postanowiła  w twórczy sposób podejść do tradycji polskiej oraz ormiańskiej. 6 grudnia pokaże  dzieciom typowe ormiańskie wzory – a następnie wraz z dziećmi uruchomi  produkcję ozdób choinkowych oraz prezentów dla rodziców. Co będziemy robić?
Pomalujemy suche bułeczki farbami akrylowymi… zamieniając je w oryginalne bombki. Pomalujemy figurki z gipsu lub solnego ciasta. Powycinamy jabłka w we wzorki. Zastosujemy do tego szablony w gwiazdki i aniołki, które najczęściej zdobią ormiańskie choinki. Ale spróbujemy również pisać farbą i pędzelkiem ormiańskie literki na każdym obiekcie, który nam wpadnie w ręce… Ciekawe co nam wyjdzie, prawda?
To jeszcze nie wszystko. Jeszcze posłuchamy ormiańskiej muzyki w wykonaniu zespołu Musa Ler oraz sprawdzimy, czy nasz gość specjalny zna przepis na ciasto solne – i czy potrafi z niego ulepić bombkę, a potem ją podpisać własnym nazwiskiem (po ormiańsku).

GOŚĆ SPECJALNY:

ROBERT MAKŁOWICZ

sponsorzy i partnerzy:
    Materiały publikowane na stronie są własnością Fundacji Ormiańskiej KZKO
    Kopiowanie bez zgody Fundacji jest zabronione.